[Updated] vCenter update VMware Python failed code 3010

//[Updated] vCenter update VMware Python failed code 3010

[Updated] vCenter update VMware Python failed code 3010

Note: Initial post was posted on 23/04/2016.

[Updated]  When applying a vCenter update VMware Python failed code 3010. Was an update from our Windows vCenter 6.0 to 6.0 update 2 we get this strange error:

“Installation of component VMware Python components failed  with error code ‘3010’”

Troubleshooting the problem, it seems that is only related to some temporary files in the installation folder.

So the solution/workaround is to clean Windows temp folder(I use CCleaner), reboot the server and then re-run the update again.

 

Update: 09/04/2017

Today when trying to update from 6.0 U3 -> U3a I get the same error. The solution above did fix the issue, and I was able to apply the update.

Update: 21/01/2018

Today when I try to update Windows vCenter 6.0 to vCenter Server 6.0 Update 3d get the error:

Installation of component VMware Open SSL components failed with error code ‘3010’.”

To fix this issue, follow the same process and did fix the installation issue.

Hope this can help.

Note: Share this article, if you think it is worth sharing.

©2018 ProVirtualzone. All Rights Reserved

By | 2018-09-20T18:14:29+01:00 January 20th, 2018|Virtualization|5 Comments

About the Author:

I am over 20 years’ experience in the IT industry. Working with Virtualization for more than 10 years (mainly VMware). I am an MCP, VCP6.5-DCV, VMware vSAN Specialist, Veeam Vanguard 2018/2019, vExpert vSAN 2018/2019 and vExpert for the last 4 years. Specialties are Virtualization, Storage, and Virtual Backups. I am working for Elits a Swedish consulting company and allocated to a Swedish multinational networking and telecommunications company as a Teach Lead and acting as a Senior ICT Infrastructure Engineer. I am a blogger and owner of the blog ProVirtualzone.com

5 Comments

  1. Mark Servello March 12, 2017 at 9:31 pm - Reply

    I had the same issue with update 3, thanks for the tip!

    • Luciano Patrao June 11, 2017 at 6:43 pm - Reply

      Hi Mark,

      Only today I notice that my reply is not sending emails to users that comment on my blog. So now I am just FYI to you regarding my comment.

      Thank You

      Luciano Patrao

  2. crus April 4, 2017 at 2:37 pm - Reply

    Worked for me: vCenter Server 6.0 U3 -> U3a
    Thank you!

    • Luciano Patrao April 5, 2017 at 1:49 am - Reply

      Hi Crus,

      Glade that help you

      Thank you for sharing.

    • Luciano Patrao June 11, 2017 at 6:41 pm - Reply

      Hi Chris,

      Only today I notice that my reply is not sending emails to users that comment on my blog. So now I am just FYI to you regarding my comment.

      Thank You

      Luciano Patrao

Leave a Reply

%d bloggers like this: